Ses İzolasyonu Nasıl Yapılır ? Duvar, Tavan, Zemin ve Ortam Akustik İzolasyonu
Ses izolasyonu nasıl yapılır ? Ses izolasyonu yapıldığı yere ve uygulamanın modeline göre değişir. Tavan, duvar, zemin ve ortam içerisinde yapılan ses izolasyon çeşitleri vardır. Gürültünün zararlı etkilerinden korunması gereken alanlarda, çevreye yaydıkları gürültünün önlenmesi gereken alanlarda ve kullanım koşulu sese bağlı alanlarda yapılmalıdır. Yapılarda ses iletimi hava doğuşumlu ve darbe kaynaklı ses iletimi olmak üzere iki yolla meydana gelir.
Duvar ses izolasyonu nasıl yapılır; genellikle ses geçişlerinin engellenmesi için yapılan uygulama modeli olduğu için duvarda ses kesim gücü yüksek ses izolasyon süngeri uygulaması yapılır. Bunun için süngerpan veya bariyerli süngerler tercih edilebilir. Süngerpan yapıştırıcı ile duvara uygulandıktan sonra üzerine çelik karkas ile hava boşluğu bırakıp alçıpan uygulanır. Hava boşluğunun bırakıldığı uygulamalardan daha fazla verim alınır.
Çünkü ses dalgası içeride yayılarak ve süngerinde katkısıyla karşı tarafa geçmekte zorlanacaktır. Tabi süngere gelmeden önce farklı ses yalıtım malzemeleri ile desteklenirse daha etkili bir uygulama olacaktır.
Tavan ses yalıtımı üst kata giden seslerin engellenmesi için yapılan uygulamalardır. Ve akustik ses yalıtım uygulamalarını destekleyecek ses yalıtım malzemeleri de tavanda kullanılabilir.
Tavanda kullanabileceğiniz malzeme yaptırmak istediğiniz uygulamaya göre değişir. Bondex sünger (süngerpan) bariyerli akustik sünger, basotect melamin sünger, akustik sünger, akustik panel, akustik baffle, sarkık paneller, ağır epdm bariyer gibi ses izolasyon malzemeleri akustik ses yalıtımı ve gürültü izolasyonu sağlamanız için kullanılan malzemelerdir.
Zemin ses yalıtımı alt kata giden titreşimli sesleri ve gürültüyü engellemek için yapılan uygulamalardır. Mantar ve kauçuk esaslı levhaları parke ve şap altında kullanarak titreşimli sesleri engelleyebilirsiniz.
Beraberinde ağır epdm bariyer ve süngerpan kullanarak da ses geçişini engelleyebilirsiniz. Sünger yapıştırıcısı ile malzemeleri zemine kaplayıp üzerine akustik halı, karo halı kullanarak da ses izolasyonunu arttırıp ortam akustiği sağlayabilirsiniz.
Akustik ses izolasyonu nasıl yapılır; akustik renkli süngerler ile ortamdaki yankıyı engellemek için yapılan ses yalıtım modelidir. Kendinden yapışkanlı akustik sünger ile uygulama hızını arttırabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken süngerin arkasındaki yapışkan kağıdını kaldırıp uygulamanın yapılmasını istediğiniz bölgeye yapıştırmak. Veya sünger yapıştırıcısını rulo fırça yardımı ile bölgeye sürüp ardından malzemeyi uygulamak.
Akustik ses yalıtım süngerlerinin farklı model ve renge sahip olması istenilen akustik ortamı elde etmenize olanak sağlar. Tabii ki sadece akustik sünger değil akustik panel ile de bunu yapmanız mümkün. Tavanda asılı bir şekilde, ortam içerisinde veya duvarda akustik panel kullanarak yankılı sesleri engelleyebilirsiniz.