Ses Yalıtımı Nedir ? | Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ? Kullanılan Malzemeler Nelerdir ?
Gürültü, aralarında herhangi bir uyum olmayan ve pek çok frekanstan oluşan ses olarak tanımlanmaktadır. İstenmeyen ses olarak da tanımlanan gürültü, ses teknolojisinde birtakım amaçlar için kullanıcının işine yarayabilmektedir. Beyaz gürültü (white noise) ve pembe gürültü (pink noise) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Ses yalıtımı nedir ? Titreşim oluşturan bir kaynağın havada dağılmasıyla oluşan fiziksel olaya ses denir. Ses yalıtımı sesi az geçiren veya çok geçiren malzemelerin kullanılması gürültüyü önler. İnsanların yaşamını kolaylaştırmak için gerekli olan her yerde kullanmak herkes için önemlidir. Ses yalıtımını sosyal alanlarda da kullanmak mutlaka gereklidir. Günümüzde gürültüyü önleyen ses yalıtım malzemeleri ileri teknoloji ile üretilmiştir. Bu malzemeler sayesinde rahat sessiz bir yaşam sürebilirsiniz.
Beyaz gürültü, bir ses cihazının girişinde hiçbir sinyal yokken, çıkışında alınan gürültü çeşididir. İçerdiği tüm frekanslar, eşit genlikte değildir. Özel filtrelerden geçirilerek pembe gürültüye çevrilebilir. Pembe gürültü, içerdiği tüm frekansları aynı genlikte barındırmayan bir ses demetidir. Ses teknolojisinde daha çok kullanılan bir gürültü çeşidi olup genel akustik, mikrofon, hoparlör ve diğer proses cihazların test ve uygulamalarında kullanılmaktadır.
Yankı Yalıtımı ve Akustik Ses İzolasyonu
Ses yalıtımı nedir ? hacim akustiğinde yankı, önlenmesi gereken bir olaydır. Ses yansıması insana 1/10 saniyeden daha uzun süreli zamanda ulaşıyorsa bu yankıdır. Bir hacmin yankısallık derecesi, fiziksel olarak o hacmin yankıma (reverberasyon) süresi ile belirtilir. Bu süre hacimde sıkışan, bir ses kaynağından ışıtma durdurduktan sonra o anki ses basıncı seviyesinin 60 dB düşmesi için geçen zaman süresidir. Yankıma süresinin kısa veya uzun oluşunun hacim akustiğinde anlaşılabilme üzerindeki rolü oldukça önemlidir.
Kapalı hacimlerde duvar ve tavan diğer satıhlar yankılımalar sebebiyet verdiğinden ses seviyesinin muayyen değerlere düşme süresi uzamaktadır. Bu bakımdan kapalı hacimlerde yankıma süresinin tesbitinde duvar, tavan gibi yansıtıcı satıhların kontrolü ve uygun ses yutucu malzemelerle düzenlenmeleri önemlidir.
Ses yalıtımı nedir ? Yaşadığınız ortam da bulunan istenmeyen gürültü ve seslerden yalıtarak, gürültünün zararlı etkilerinden sizi korumak ve gürültünün kaynağı olan alanlardan çevreye akseden sesi azaltmak ve uygun kullanım şartları oluşturmak için uygulanmaktadır. Çeşitli desibel yoğunluklarda duvar ses yalıtım uygulaması gerçekleştirilebilir.
Duvarlar arası ses yalıtımı ancak profesyonel olarak uygulandığında fayda sağlamaktadır. Mekanlarınızın daha huzurlu olmasını istiyorsanız Aksa Akustik ses yalıtımlı duvar kaplama ürünlerimizi denemelisiniz. Aksa Akustik güvenin ve kalitenin adresidir. Daha fazla bilgi almak için bizi telefonla arayabilir, ürünlerimizi gezebilir, mail bırakabilir yada online iletişim hizmetimizden yaralanabilirsiniz.
Ses Yalıtımı Nerelerde Yapılır ?
Ses yalıtımı iş ortamları fabrika gibi gürültünün yoğun olduğu sesin zararlı etkisi bulunan hastaneler, okullar ve konutlar gibi yerlerde yapılması tercih edilir. Tabi sadece böyle yerlerde değil çevreye yaydıkları sesler sonucu rahatsızlık veren malzemelerin olduğu yerlerde kullanılır.
Ses Yalıtımı Nedir – Nasıl Yapılır ?
Ses karmaşalarının etrafa yayılmasına etki olarak yapılan uygulamalar arasında ses yalıtım uygulamaları yer almaktadır. Ses Yalıtımı yapılırken sesi geçirmeyen veya daha az ses geçişi sağlayan malzemelerin kullanılması önerilmektedir. Aşırı gürültülü ortamlarda yalıtım malzemelerinin kullanılması gürültüyü önler yani etkili bir ses yalıtımı sağlanır. Ses dalgalarının etrafa yayılmadan direk ses geçişini engelleyen ses izolasyon malzemeleri ile bir çok alanda ses kesintisi sağlayabilirsiniz.
Ses yalıtımı nedir ? yaşanılan okul, konut, iş yeri vb. binalar ile çevrede istenmeyen sesleri yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden kurtulabilirsiniz. Ses Yalıtım malzemeleri ile Uygulamaları genel olarak Kayıt Stüdyoları, Sinema, Konser Salonu vb. mekanları istenmeyen seslerden yalıtarak gerekli kullanım koşullarını oluşturmak; Jeneratör, Hidrofor, Kalorifer vb. gürültülü mahalleri yalıtarak çevreye yaydıkları gürültüyü azaltmak amacı ile yapılan uygulamalara Ses Yalıtımı denir.
Ses yalıtımı nedir ? İnsan üzerinde zararlı etkileri en aza indirgemek için alınan önlemleri kapsayan ses yalıtım uygulamaları temel olarak bilinmektedir. Ses geçişinde etkili bir çözüm sunan ses yalıtım uygulamaları ile daha huzurlu bir ortam elde edilebilmektedir. Kentleşmenin plansız yürüdüğü bölgelerde, gürültü insan sağlığını ve konforunu olumsuz etkilemektedir. Trafik sesleri, hava alanı çevresindeki yerleşim bölgesinde duyulan şiddetli gürültü, satıcı sesleri, komşudan gelen konuşmalar insanlar tarafından farklı dozlarda gürültü olarak algılanabilmektedir.
Bazı alanlarda alanlarda ise, düşük ses seviyesi, işin gereklerinden biridir. Radyo yayıncılığında ve müzik stüdyolarında ses seviyesinin düşük olmasının gerekmesi, bir hastanede hastalara sessiz ve huzurlu bir ortam oluşturmak için, okulda dışarıdan gelen sesleri kesmek, bina yapım aşamasında çözülmesi gereken sorunlardandır.