Aksa Akustik olarak ses yalıtımı uygulamalarımızda genellikle süngerpan, ahşap yünü kauçuk tabanlı ürünler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için bizi arayınız.
Akustik Baffle: Genelde tavanlarda kullanılan dik olarak asılan ses soğurma üniteleridir. Mekanlarda yansıma süresini ve ses şiddetini azaltır.
Epdm Ses Bariyer: Ses kaynağının yakınlarına engel olarak konulan, sesin önünü kesen, doğrudan gelen ses etkisini azaltan ses yalıtımı ürünleridir.
Bulut (cloud): Baffle ların tersine yatay olarak asılan akustik panellerdir.
Darbeli ses: Hava doğuşumlu olamayıp, iki sert objenin çarpmasıyla oluşur. Zeminden gelen ayak sesi, zemine düşen obje vb. örnektir.
Decibel ( dB ): Logaritmik oran olarak tanımlı ses şiddeti seviyesidir. Örnek olarak: nefes sesi 5 dB, ofis çalışma alanı sesi 50 dB, 100 mt uzakta kalkan jet uçağı sesi 130 dB dir
Frekans: Birim zamandaki titreşim sayısıdır. Akustik frekans Hertz (Hz) olarak kullanılır. Hertz bir saniyede olan titreşim sayısıdır.
Gürültü: Dinleyici tarafından engellenen, rahatsız edici, istenmeyen sestir. Gürültünün her zaman çok yüksek seviyede olması gerekmez.
Ses Basınç Seviyesi: Yüksek ses seviyesini tanımlar. Ses basınç seviyesi decibel ile tanımlanır ve ses seviye metresi ile ölçülür. İki kişinin konuşma sesi seviyesi ağırlıklı ortalama ile 50-55 seviyesindedir.
Ses iletim Kaybı: Bir bölmeye gelen ve bölmeden geçen ses kuvvetleri arasındaki farktır.
Hava Doğuşumlu Ses: Ses kaynağının havada (herhangi bir yere temas etmeden ) oluşması ve yayılmasıdır. Konuşma sesi buna örnek verilebilir.
Hertz (Hz): Ses frekans birimi. Bir saniyedeki titreşim sayısı. Ses yalıtım uygulamaları yapılmadan önce ölçüm yapılır.
Mimari Akustik: Yapısal mekanlarda ses iletim fonksiyonunun en iyi şekilde kontrol altına alınması için yapılan çalışmalardır.
Oktav Bandı: Geniş frekans alanlarına sahip enerji içeren ses, bant dediğimiz bölümlere ayrılmıştır. Bunlar genel olarak 10 oktav bantta tanımlanmıştır ve bölgelerine düşen merkez frekanslarla isimlendirilir. Bunlar ; 31.5,63,125,250,500,1000,2000,4000 Hz.
Resonans: Belli bir frekansta süreklilik. Ses yalıtım konusu.
Sabin: Malzemenin ses soğurma birimi. Akustik malzemenin sabin değeri, malzemenin soğurma katsayısı ve malzemenin miktarıyla tanımlanır.
Ses yalıtımı: Sesin etkisini yok etmek için özel malzemelerin yapılarda kullanılmasına ses yalıtım uygulamaları denmektedir.
Soğurma: Ses enerjisinin ısı enerjisine çevrilip yansıma enerjisinin azaltılmasıdır. Ses yalıtım bilgileri.
Spectrum: Ses dalgasının frekans ve genlik bilgilerinin tanımıdır.
Titreşim yalıtımı: Tahrik edilen mekanik sistemlerin hareketlerini soğuran esnek desteklerin uygulaması. Ses yalıtım bilgileri.
Titreşim: Tanımlı referans noktası çevresinde salınım kuvvetidir. Titreşim genel olarak frekans,Hz. Dakikadaki çevrim, dakikadaki darbe gibi tanımlanabilir. Bu salınım hareketinin genliği (salınımın genişliği) kuvvetin büyüklüğünü gösterir.
Ultrasounds: 20,000 Hz den yüksek frekanstaki seslerdir. İnsan kulağını bu sesleri duymaz. Ses yalıtım bilgileri.
Yansıma: Sesin mekanlarda düz ve sert satıhlara çarparak tekrar duyulması yansımadır(reverbaration). Yansıma süresi (reverberation time, RT ) sesin ne kadar süre duyulabilir olduğunun saniye olarak değeridir. Ses yalıtımı uygulamaları bu yansımalar olduğu için yapılmaktadır.